Leukemiassa luuytimessä muodostuvat valkosolujen esiasteet muuttuvat pahanlaatuisiksi syöpäsoluiksi.

Syöpäsolut leviävät luuytimestä myös verenkiertoon, joskus myös imusolmukkeisiin ja muihin elimiin.

 

Leukemiat jaetaan akuutteihin sekä kroonisiin muotoihin. Nämä jakautuvat myös eri alamuotoihin. Akuutit ja krooniset leukemiat jakautuvat kahteen päämuotoon; myelooniseen ja lymfaattiseen leukemiaan. Krooninen leukemia etenee hitaasti ja voi olla pitkään oireeton.

Oireina leukemiassa voi olla väsymys, huonovointisuus sekä pitkittyneet tai toistuvat infektiot. Myös luusärkyä ja laihtumista voi esiintyä.  Akuutissa leukemiassa oireet kehittyvät nopeasti hankaliksi pahanlaatuisten solujen lisääntyessä nopeasti. Syöpäsolut täyttävät luuytimen nopeasti vieden tilan muilta verisoluilta, verihiutaleilta ja punasoluilta. Verikokeessa on nähtävissä solulinjojen laskua. Leukemiadiagnoosi varmistetaan aina kuitenkin luuydinnäytteellä (LYP = luuydinpunktio).

 

Hoito

Leukemiaa hoidetaan pääasiassa solunsalpaajilla. Hoidosta vastaavat hematologit, veritauteihin erikoistuneet lääkärit. Käytettävät lääkkeet ja niiden määrä riippuvat leukemiatyypistä.Solunsalpaajahoito tapahtuu jaksottain, osastojaksojen välillä ylläpitohoitoa toteutetaan kotona suun kautta otettavilla lääkkeillä. Hoidon ohella potilas tarvitsee usein lisäksi verivalmisteita, sillä myös muut kuin leukemiasolut kärsivät hoidosta. Infektioherkkyys hoitojen aikana lisääntyy, jolloin apuun tarvitaan antibiootteja suojaksi. Myös vatsan toiminta saattaa häiriintyä lääkitysten johdosta, jolloin on turvauduttava erilaisiin vatsantoimintalääkkeisiin.